“In heel wat gemeenten gebeurde al enig tot veel lokaal onderzoek rond de Eerste Wereldoorlog. 100 jaar later en in het kader van de herdenkingsactiviteiten bundelde het intergemeentelijk samenwerkingsverband Ginter (Gistel, Oudenburg, Koekelare, Kortemark, Ichtegem, Zedelgem en Torhout) deze kennis. Het resultaat is een ‘regionale tijdslijn’ die dag aan dag vertelt wat er allemaal gebeurde, van de inval van het Duitse leger tot de bevrijding, en wat de impact was voor de man in de straat” zegt Franky Vantyghem, coördinator van Ginter.
Peter Velle, schepen voor cultuur in Oudenburg en voorzitter van Ginter: “Het verhaal wordt verteld door Camiel Lootens, die het toen allemaal ‘live’ meemaakte als pastoor van Westkerke en nu terugkeert om het aan ons te vertellen. De heel concrete linken met de streek zullen heel wat inwoners voortaan met andere ogen doen kijken naar de plaatsen waar ze elke dag voorbijkomen. Af en toe wordt een sprongetje gemaakt in de tijd en worden WOI-evenementen of relicten in de Ginter-regio in de kijker geplaatst. Zo wordt het een breder verhaal met een duurzamer resultaat.”
De tijdslijn wordt verrijkt met observaties en dagboekfragmenten van Lootens zelf, maar ook van o.m. brouwer Jules Depuydt uit Aartrijke en boer Eduard Bossauw uit Torhout. Ook mensen die niet actief zijn op Facebook kunnen door het publieke karakter van de pagina de tijdslijn volgen.
Deze tijdslijn en het hele project kwamen tot stand dankzij de inzet van de diensten voor cultuur en erfgoed, de plaatselijke archieven en de heemkundige en erfgoedkringen van de zeven Gintergemeenten. Naast dit project wordt door Ginter ook gewerkt aan een scholenproject rond kinderen in bezet gebied en WOI-fietsroutes in de streek.
Je vindt de Facebookpagina op www.facebook.com/CamielLootens . Twitteraars kunnen het verhaal volgen optwitter.com/CamielLootens Meer info kan je krijgen via info@ginter.be of op het nummer 0498 17 07 36.
Reacties